Bardzo mała kuchnia – funkcja przeważająca nad formą

Aranżacja wnętrz kuchennych charakteryzujących się niewielkim metrażem nie należy do najłatwiejszych. Jej podstawowym mankamentem jest brak miejsca, słabe oświetlenie i nieustawność, co przekłada się na trudności w jej zaprojektowaniu i urządzeniu. Nie oznacza to jednak, iż właściciel małej kuchni jest z góry skazany na niefunkcjonalność i niewygodę. Wystarczy kilka prostych zasad i trików aranżacyjnych, dzięki którym może powstać naprawdę komfortowa kuchnia.

Umeblowanie

Wyposażenie małej w odpowiednie meble i sprzęty wymaga zastosowania się do kilku podstawowych zasad. W tym przypadku możliwości są dwie – umieszczenie mebli i sprzętów wzdłuż jednej lub dwóch ścian. To drugie rozwiązanie jest bardziej praktyczne – ze względu na możliwość umieszczenia większej ilości szafek. Ważną zasadą meblowania takiej kuchni jest postawienie na proste rozwiązania – otwarte półki, przezroczyste szafki czy relingi służące do zawieszania akcesoriów. W takiej kuchni zazwyczaj nie ma miejsca na stół, więc można go zastąpić ruchomym blatem (wysuwanym spod blatu roboczego lub opuszczanym ze ściany). Dodatkowo sprawdzą się wszelkie szafki i stoliki umieszczone pod blatem lub na kółkach, w których można przechowywać sprzęty i akcesoria niezbędne do prac kuchennych.

Oświetlenie

Częstym problemem małych kuchni jest zazwyczaj zbyt mała ilość światła. Dlatego też w takim pomieszczeniu wiele miejsc jest niedoświetlonych. Rozwiązaniem tych problemów jest zamontowanie w kuchni kilku punktów światła – nie tylko centralnego, ale także punktowego, porozmieszczanego na całej przestrzeni (na przykład pod szafkami czy nad blatem kuchennym).

Minimalizm

Kuchnia o małym metrażu potrzebuje minimalizmu – i to zarówno pod względem niezbędnych sprzętów, jak i różnorodnych akcesoriów i dodatków. W tym przypadku warto zastosować zasadę, iż funkcja musi przeważać nad formą. Ta prawidłowość dotyczy także sprzętu AGD. I chociaż pomieszczenie kuchenne nie może obyć się bez lodówki czy kuchenki, to w niektórych przypadkach należy pójść na kompromis. Czasami trzeba zrezygnować z piekarnika lub dużej zmywarki bądź zdecydować się na urządzenia wielofunkcyjne (na przykład piekarnik z funkcją mikrofalówki). Podobna zasada oszczędności dotyczy także dodatków i dekoracji – ich nadmiar spowoduje, kuchnia będzie wyglądała na jeszcze mniejszą, niż jest w rzeczywistości.

Urządzając kuchnię o niewielkich rozmiarach nie wolno zapominać o odpowiedniej kolorystyce. Wystrój takich pomieszczeń powinien opierać się na  jasnych barwach. Tutaj sprawdzą się przede zwłaszcza pastele, delikatne szarości, beże i wszelkie odcieni bieli. Niedopuszczalne są ciemne barwy, które  w sposób optyczny pomniejszą pomieszczenie. Dodatkowe złudzenie większej przestrzeni można uzyskać poprzez położenie jasnej podłogi.

Mała kuchnia wcale nie oznacza, iż nie  można jej zaaranżować w nowoczesny i funkcjonalny sposób. Wystarczy kilka sprawdzonych pomysłów, aby stworzyć funkcjonalną i wygodną przestrzeń.