Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, w którym spędza się naprawdę dużo czasu. Służy nie tylko do przygotowywania i spożywania posiłków, ale także do rozmów, spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz zwierzeń przy herbacie i ciastkach. To właśnie w kuchni mieści się magiczna energia, która kojarzy się z ciepłem, bezpieczeństwem, dzieciństwem i pachnącymi potrawami. Jednak aby pomieszczenie kuchenne spełniało wszystkie swoje podstawowe funkcje, to musi być zaprojektowane w odpowiedni sposób. Plan kuchni doskonałej wymaga kompleksowego podejścia do tematu i przestrzegania kilku podstawowych zasad.

Co należy brać pod uwagę przy projektowaniu kuchni idealnej

Nie ulega wątpliwości, iż gusta, upodobania i zapotrzebowania różnych ludzi są bardzo zróżnicowane. Ma to bezpośredni wpływ na sposób urządzania prywatnych przestrzeni. Podobnie jest w przypadku kuchni, która powinna być skrojona na miarę indywidualnych i niezwykle subiektywnych potrzeb. Zatem rozpoczynając jej projektowanie należy wziąć pod uwagę kilka podstawowych kwestii:

  • własne potrzeby
  • ergonomię
  • sposób umieszczenia sprzętów AGD
  • kolorystykę i oświetlenie

Nie bez znaczenia jest także budżet, który można poświęcić na zaprojektowanie i wyposażenie swojej wymarzonej kuchni. Precyzyjne określenie posiadanych środków finansowych znacznie ułatwi podejmowanie decyzji w zakresie wyboru mebli, sprzętu, materiałów czy dodatków bądź dekoracji.

Zasady dobrze zaprojektowanej kuchni

Dobrze zaprojektowana kuchnia charakteryzuje się ergonomią, wygodą i funkcjonalnością, które w znaczący sposób podnoszą komfort wszelkich prac kuchennych. Do podstawowych zasad tworzenia kuchni idealnej można zaliczyć:

  • odpowiednie odległości pomiędzy meblami i sprzętami AGD, które zapewniają komfortową pracę i możliwość odstawiania naczyń lub produktów spożywczych
  • komfortowe meble zaopatrzone w szereg szuflad, półek czy schowków (pozwalające schować produkty spożywcze, naczynia, akcesoria i drobny sprzęt AGD)
  • ciąg technologiczny, który odpowiada schematycznym czynnościom kuchennym (lodówka, blat, zlew, drugi blat, kuchenka, trzeci blat)
  • strefy kuchenne (spożywcza, przechowywania, gotowania, mycia),
  • odpowiednia wysokość blatów i szafek (dostosowana przede wszystkim do wzrostu użytkowników)
  • właściwe ustawianie mebli i sprzętów (lodówka nie powinna sąsiadować z kuchenką lub piekarnikiem, kuchenka i zlewozmywak nie powinny być ustawiane na przeciwległych ścianach, zlew i kuchenkę powinien oddzielać blat odpowiedniej długości, kubki warto umieścić w pobliżu czajnika elektrycznego, a zmywarka powinna być umieszczona w bliskiej odległości od zlewu i kosza na śmieci)

Urządzając swoją wymarzoną kuchnię nie wolno też zapominać o dobraniu akcesoriów do indywidualnych upodobań – miłośnik kawy powinien zainwestować w dobry ekspres, a amator świeżych soków nie powinien oszczędzać na dobrej wyciskarce.

Sztuka projektowania kuchni idealnej nie jest łatwa i wymaga czasu, wiedzy i znajomości podstawowych zasad. Warto jednak poświęcić temu zadaniu odpowiednią ilość czasu, gdyż dzięki temu zyska się komfortowe pomieszczenie kuchenne, w którym gotowanie będzie przyjemnością.