Kuchenka mikrofalowa to dzisiaj jeden z podstawowych sprzętów obecnych w niemal każdej kuchni. I chociaż nie brakuje kontrowersji dotyczących jej szkodliwego wpływu na ludzkie zdrowie, to jednak trudno znaleźć współczesny dom, w którym nie używałoby się popularnej mikrofali. Jej zasada działania jest bardzo prosta – wprawione w ruch cząsteczki ocierając się o siebie wydzielają energię w postaci ciepła, które ogrzewa przygotowywaną potrawę. To właśnie ta szybkość działania w dużej mierze sprawia, iż kuchenka mikrofalowa jest tak popularna. Jednak – co warte podkreślenia – ma też ona swoich przeciwników. Zatem jakie są zalety i wady mikrofali?

Zalety kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa powstała w latach 40-tych ubiegłego wieku, jednak do domowego użytku trafiła dopiero na przełomie lat 70-tych i 80-tych XX wieku. Szybko zyskała popularność, a wśród jej głównych zalet można wymienić:

  • krótki okres przygotowywania potraw (to jedna z największych zalet kuchenek mikrofalowych, która pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, ale także energię),
  • wielofunkcyjność (nowoczesne kuchenki mikrofalowe umożliwiają nie tylko podgrzewanie gotowych potraw, ale także ich gotowanie, duszenie czy pieczenie; poza tym nowoczesne urządzenia są często wyposażone w grill bądź ruszt, co pozwala na uzyskanie na przykład chrupiącej bądź przyrumienionej skórki),
  • możliwość poddania obróbce niemal każdego rodzaju żywności (od mięsa, poprzez ryby, aż do warzyw i owoców),
  • łatwość obsługi (zdecydowana większość kuchenek mikrofalowych jest bardzo prosta w użytkowaniu),
  • energooszczędność (która wynika nie tylko z krótkiego czasu przygotowywania potraw, ale także z faktu, iż coraz więcej urządzeń tego typu posiada wysoką klasę energetyczną).

Niebagatelnym plusem kuchenki mikrofalowej jest to, iż przygotowywane w niej potrawy posiadają znacznie więcej witamin i mikroelementów niż te przygotowywane metodami tradycyjnymi. Dlaczego tak się dzieje? Otóż wpływa na to czas obróbki – jest znacznie krótszy, co pozwala na zachowanie większej ilości drogocennych składników. Warto też podkreślić, iż mit o szkodliwości mikrofali został obalony dawno temu – dzisiaj wiadomo już, iż tak przygotowywana żywność nie zawiera żadnych składników rakotwórczych.

Wady kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa niemal od samego początku zyskała dużą popularność. I trudno się temu dziwić, gdyż jest to urządzenie charakteryzujące się wieloma plusami. Jednak – o czym warto pamiętać – nie jest ona pozbawiona pewnych wad. Wśród nich można wymienić:

  • nierównomierne podgrzewanie (co jest niebezpieczne zwłaszcza w przypadku przygotowywania surowego mięsa),
  • konieczność używania określonych naczyń (nie wolno umieszczać w niej naczyń metalowych, gdyż grozi to iskrzeniem, uszkodzeniem, a nawet pożarem kuchenki),
  • zakaz używania w kuchence ściśle zamkniętych pojemników (gdyż może to spowodować wzrost ciśnienia, a w konsekwencji wybuch).

Pewną pośrednią wadą kuchenek mikrofalowych jest wzrost spożywania produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w tłuszcze i węglowodany. Dzieje się tak dlatego, iż produkty przeznaczone do szybkiego przygotowywania w mikrofali są zazwyczaj pełne konserwantów, barwników i ulepszaczy smaku.

Kuchenki mikrofalowe już od kilkudziesięciu lat są stałym wyposażeniem domowych kuchni. I jak większość urządzeń – mają swoje zalety i wady. Nie ulega wątpliwości, iż mikrofala to urządzenie bardzo praktyczne. Warto jednak pamiętać o jej wadach i używać ją z racjonalnym umiarem.