Niemal każdy właściciel domu lub mieszkania marzy o dużej i przestronnej kuchni, w której znajdzie się miejsce na wszystkie niezbędne meble, sprzęty i akcesoria. Jednak rzeczywistość bywa zupełnie inna – zdecydowana większość właścicieli własnego M (zwłaszcza tych w blokach) musi zadowolić się niewielkim rozmiarem pomieszczenia kuchennego. Urządzenie małej kuchni w sposób funkcjonalny i wygodny to nie lada wyzwanie. Na szczęście można zastosować sprawdzone patenty, które pozwolą zaoszczędzić sporo miejsca.

Sprytne wykorzystanie mebli kuchennych

Mała kuchnia ma swoje ograniczenia, a jednym z największych i najbardziej uciążliwych jest niemożność wstawienia do niej dużej ilości mebli. Dlatego warto zastosować sprytne pomysły, które pozwolą zwiększyć ich powierzchnię użytkową. W tym przypadku sprawdzą się wysuwane stoliki (które można użyć jako dodatkowe blaty), zamontowane na wewnętrznych drzwiczkach szafek dodatkowe wieszaki (na których można powiesić pokrywki do garnków lub inne akcesoria), barki z opuszczanym blatem, wysuwane szuflady z pojemnikami na żywność (makaron, ryż, kaszę) lub przyprawy czy szafki na prowadnicach (w których można umieścić garnki, naczynia lub drobny sprzęt AGD).

Całkowite wykorzystanie ścian

Skutecznym i sprawdzonym sposobem na zaoszczędzenie miejsca w kuchni jest racjonalne wykorzystanie ścian. W jaki sposób? Otóż w malej kuchni warto powiesić jak największą ilość szafek, które w znaczący sposób zwiększą jej wydajność. Na tak przymocowanych meblach można poustawiać naprawdę wiele rzeczy – od małego sprzętu AGD, poprzez różnorodne pojemniki (na przykład na cukier, sól lub płatki śniadaniowe), aż po doniczki z pachnącymi ziołami. Warto wykorzystać każdą dostępną powierzchnię – i  wtedy okaże się, iż nawet w tak małej kuchni jest naprawdę sporo miejsca.

Zastosowanie wieszaków

Sprytnym sposobem na zwiększenie powierzchni kuchni jest powieszenie wszystkiego, co się da. Jak to wygląda w praktyce? Otóż urządzając tak małe pomieszczenie warto zaopatrzyć się w różnorodne wieszaki, stelaże czy relingi. Na przyrządach tego typu można powiesić kubki, pokrywki, rondle, deski do krojenia, ręcznik kuchenny, rękawicę, fartuszek i wiele innych rzeczy. Po powieszeniu tak dużej ilości przedmiotów okazuje się, iż nasza kuchnia jest naprawdę pojemna.

Urządzając kuchnię niewielkich rozmiarów warto maksymalnie wykorzystywać dostępną przestrzeń. Funkcjonalne meble, duża ilość schowków, półki ścienne czy praktyczne wieszaki – to tylko niektóre ze sposobów na zaoszczędzenie miejsca. Wykorzystanie tych pomysłów w praktyce to sprawdzony patent na ergonomiczną i wygodną kuchnię.